понеделник, 5 август 2013 г.


Ако трябваше да избираме коя от коя книга да научим за разликата между мъжете и жените, 100% щяхме да изберем втората, нали?! Цветя, снимки, мъж и жена, поглед... Много по-напреднало ниво от книга, на която корица се споменава капак на тоалетна чиния, нали, нали, нали? Да, ама не...
Разликата между двете книги и информацията, която дават е като разлика между професор в университет и хлапак, който за пръв път влиза в гимназията. Първо прочетох книгата на Алън и Барбара Пийз. Страхотна книга, горещо я препоръчвам на всяка двойка, както и на всеки човек, който живее с човек от противоположния пол, било то роднина, просто приятел или интимен такъв. Книга, изпъстрена с обяснения, смешни промери, тестове, въпроси, които ни карат да се замислим... Книга, от която определено имам какво да се научи. Няма да намесвам и личния си опит, но мога да кажа, че след прочита на тази малка книжка, много неща си обясних, на много въпроси си отговорих, а най-хубавото е, че веднага щом прочета нещо, мога да проверя дали е вярно... воала, всичко проверих и всичко се оказа вярно. Пийз говорят за нещата от ежедневието. Неща, които подсъзнателно знаем, но никога не изкарваме на съзнателно ниво, нито търсим обяснения за случващото се между нас и хората от другия пол. Мога също да кажа, че книгата ни учи на търпение, разбиране и толерантност. Най-вече ни показва колко грешно сме се отнасяли към взаимоотношеинята ни с другите хора. Човек не трябва да съди това, което не разбира. Трябва винаги да си задаваме въпроси и трябва да бъдем сигурни, че всеки въпрос има отговор. Ако не го намерим, не го искаме и търсим достатъчно много.
Докато четях книгата на Джон Грей, единственото което ми минаваше през ума беше "това някакъв преразказ на първата книга ли е?". Книги нямат абсолютно нищо общо помежду си, това трябва да е ясно. Не знам дали е съвпадение или не, че точно тях двете реших да прочета една след друга. През цялото време мислех, че Джон Грей е прочел книгата на Пийз и е решил да направи свой собствен опит да опише различията между половете. Написаното в книгата на Грей се припокрива на 100% от написаното от Пийз.
Преди да напиша това тук, реших да проверя коя книга кога е издадена. О, гръм и мълнии... Изненада! Грей е написал книгата си няколко години по-рано. Ама как така? Защо? Какво? Я повтори? М? Мммм дааа. Години... по-рано.
Сега мисля, че семейство Пийз са направили огромна услуга на всички читатели, хващайки книгата на Грей, може би казвайки си "Що за обяснения са това? Нека им покажем как се прави!".
Не омаловажавам труда на Грей. Ако не е знаел как да обясни различията, за които е писал, то тогава браво на него. Да, браво. Прозрял е истината, но не е имал време, възможност или желание да направи по-голямо проучване. Семейство Пийз обаче са имали. В книгата им се споманава за множество направени анкети, при които са били анкетирани хиляди хора. Това отнема страшно много време.
Всички знаем, че е трудно да повярваме на нещо без доказателства. Книгата на Пийз прелива от такива, докато книгата на Грей се състои от сухи факти.
Ако някой (като мен) е приготвил и двете книги за прочит, нека започне от книгата на Пийз. След това, като за преговор, нека прочете книгата на Грей. Неговата книга съдържа по-малко от 100 страници, за това един час и половина (максимум) четене и сте готови.

ПП: Забравих да спомена, че книгите използват еднакви примери, дори съм сигурна че и цели абзаци има еднакви. Не съм сравнявала толкова стриктно, нито съм търсила обяснение в интернет. Кой знае?! Може авторите на книгите да са се изказали по въпроса.
Споделям първи впечатления тук, като съвсем не искам да натрапвам мнението си на четящите!

Ако искате да следите за публикациите в този блог, моля харесайте страницата във фейсбук:
https://www.facebook.com/dkcaramella

1 коментар:

  1. Книгата на Джон Грей е страхотна и е по-добра!Изчетох я на един дъх.

    ОтговорИзтриване