четвъртък, 16 юни 2016 г.

Операция ''Скайхук'' - Джон Нанс

Още с приключването на Проектът ''Медуза'' побързах отново да се върна в света на авиацията, който Джон Нанс така реалистично описва. Четейки книгата се наложи отново да прегледам биографията на автора, защото отново бях изумена от познанията и детайлните му описания, но този път те не бяха проявени на борда на самолет, а в съда. Младата и още зелена адвокатка Грейси О'Брайън е истинска природна стихия, що се отнася до закона, неговото спазване и нарушаване. Тя познава всички забравени малки вратички в него, умее да си служи с думите, светкавично реагира на нови предизвикателства, поема големи рискове и не се спира пред нищо, за да докаже невинността на своя клиент. През цялото време си мислех, че един пилот и авиационен консултант, какъвто е Джон Нанс няма да може да изгради такъв колоритен образ като Грейси, която освен обещаващ адвокат, притежава и лиценз за пилот. Препрочитайки отново биографията му, не бях изненадана да открия, че авторът е не само син на адвокат, но самият той е завършил юридически факултет с магистърска степен по право. Това, че пишейки книгите си, Джон Нанс плува в собствени води, се усеща при четенето и носи огромно удоволствие на читателя.
В Операция ''Скайхук'' динамиката на действията и напрежението липсват. Тук една млада адвокатка и нейната приятелка се борят срещу власт и могъщество, без да осъзнават стойността на залога.
Частният самолет на командир Роузън претърпява инцидент във въздуха, заради който отнемат лиценза му, обвинявайки го в пилотиране в нетрезво състояние и полет на прекалено ниска височина. Останките на самолета, както и единственото доказателство, че командирът е невинен внезапно изчезват от дъното на океана, а подозренията падат върху всички организации в САЩ. Младата адвокатка Грейси се хвърля с главата напред, готова да съди всичко и всички, но в мрежата е заплетен и черен проект на военните, който в името на националната сигурност трябва да остане в тайна. Междувременно командир Роузън получава заплахи към семейството и живота си, в опит да накара дъщеря си и нейната приятелка Грейси да оттеглят всички обвинения и жалби, които са подали в съда. Доктор Бен Коул, който е и създател на черния проект, открива външна намеса в кодовете на програмата му, които според него са причина за неуспешния изпитателен полет, а може би и реалната причина самолетът на командир Роузън да е свален.
Служебните задължения, националната сигурност, договорите за конфиденциалност и проектът за милиарди долари са на прага да бъдат пренебрегнати, пред лицето на справедливостта, човешката съпричастност и чувство за дълг.
Когато Грейси О'Брайън, Ейприл Роузън, дъщерята на командира, и Бен Коул обединяват сили в съда, заплахата е прекалено реална, за да бъде пренебрегната отново. Настъпва времето, когато могъщите сили и хората, които стоят зад всичко случващо се, трябва да се намесят.

Like ''Книжен плъх'' on facebook!

Няма коментари:

Публикуване на коментар