понеделник, 13 юни 2016 г.

Проектът "Медуза" - Джон Нанс

Първата ми среща с Джон Нанс ме остави с добри впечатления и желание да се срещна отново с него, за да добия по-голяма представа за творчеството и идеите му.
Проектът ''Медуза'' изобилства от детайлни описания, въвеждащи читателя в света на авиацията и всичко случващо се на борда на един самолет, включително и настъпващата паника. Познанията на автора се дължат на факта, че самият той е пилот и авиационен консултант, който успешно съчетава писателския си талант с професионалните си умения и знания.
Младият капитан Скот Макей е на ръба на фалита и разчита на успешното изпълняване на възложената му задача, за да може финансово да закрепи положението във фирмата си и да не предаде доверието на двамата си колеги и приятели, които също като него разчитат на парите, които ще спечелят, ако се справят с предизвикателството.
Късметът определено не е на тяхна страна от самото начало. Товарът, който трябва да пренесат е подменен, налага им се да натоварят още палети и да качат две дами на борда, всяка от които твърди, че нейният товар е по-важен и трябва да бъде доставен незабавно. Не след дълго обаче се разбира, че единият товар наистина е с по-голяма важност, защото се предполага, че е термоядрена бомба, която заплашва, че ще предизвика ефектът на Медуза, който би засегнал не само територията на щатите, а цялата планета. Създателят на бомбата е ядрен физик, успял да подмами жена си да занесе товара в Пентагона след смъртта му, обещавайки й огромна сума пари в замяна.
След като часовниковият механизъм се задейства и обратното броене започва, съдбата на милиони хора е в ръцете на капитан Скот Макей и действията, които той ще предприеме.
Междувременно, докато бомбата лети във въздушното пространство над Америка, долу на земята извънредната ситуация създава паника в населението, след изтичане на информация. Правителството, военните, полицията, пилотите, медиите, учените, сенаторите и различните организации мобилизират силите си, но разделянето на властта и отговорностите е трудна задача между такива звена, които не са свикнали да работят в екип. Укриването на информация, лъжата и измамата могат да са фатални, защото преди всичко доверието на капитан Скот Макей трябва да бъде спечелено, за да може боингът да се приземи и бомбата да попадне в ръцете на професионалисти. Но капитанът осъзнава реалната опасност и капаните, които са заложени от гениалния физик и твърдо отказва да предаде бомбата в ръцете на хора, на които важни детайли им убягват. Затова той се отправя на мисия, на която рискува да изгуби не само самолета, но и живота си.
Когато все пак виждат светлина в тунела, пилотите и двете дами на борда на боинг 727 разбират, че не само времето, но и горивото им изтича. Дали ще успеят да спасят милионите нищо неподозиращи хора, дали ще успеят да спасят себе си или ще се провалят и в двете начинания, зависи само от капитан Скот Макей, неговото самообладание, опит и професионализъм. Но дали това наистина ще е достатъчно?!

Like ''Книжен плъх'' on facebook!

Няма коментари:

Публикуване на коментар