петък, 19 август 2011 г.

Из архивите *Моят роден край* - фотоконкурс (2003)

Желанито да снимате е крехко растение, което трябва постоянно да поддържате с четене на фотографски книги, гледане на изложби и снимачен опит.
С книгите ще опознаете същността на фотографията, техническата й природа и нейната история. Общуването с живописта, киното и другите сродни изкуства ще събуди въображението и ще задълбочи интереса ви към възможностите на фотографията. Снимането, разбира се, ще ви помогне най-много. То изисква да сте наблюдателни, да имате свой поглед и бързи реакции.
Ще ви предложа няколко фотографски похвата, които ще внесат по-голямо разнообразие във вашите снимки по темата.
1. Разходете се из квартала, градинката, улицата. Когато сте с фотоапарат в ръце и искате да снимате, започват да ви правят впечатление обекти, на които иначе не бихте обърнали внимание. Изберете сюжет с няколко елемента и ги подредете в рамкъте на кадъра, така че равномерно да го запълват и да не пречат. Това упражнение правете при различно осветление (сутрешно, обедно, слънчево, облачно). Така изучавайте едновременно законите на композицията и характера на светлината.
2. Изберете ярък цвят да преобладава в снимката. Сюжетът може да е незначителен и маловажен, но цветът влияе на цялостното впечатление, оживява и внася настроение в образа.
3. Снимайте движещи се обекти дори без да знаете какво точно ще се получи. Постепенно научавайте как се снима движение. Неочакваните резултати обаче винаги приятно ще ви съпровождат.
4. Ако сте нащрек, можете да "хванете" някой минувач на фона на вашия дом. Наоколо е пълно със случайности, които очакват бързата ви реакция.
5. Може и съвсем статична ситуация да бъде интересна, стига да носи очарованието на обекта, пък бил той и най-обикновена къща с магаре отпред.
6. Опитайте да направите снимка, в която да има преден и заден план. Нека ваш приятел да застане с лице съвсем близо до апарата, който е насочен към друг обект. Лицето няма да бъде на  фокус, но това не е недостатък. Този тип фотография има големи възможности, ако искате да направите нещо съвсем уникално и авторско.

- Николай Трейман

Няма коментари:

Публикуване на коментар