петък, 6 януари 2012 г.

Цитати / Тайните дневници на Елена Чаушеску


1. Най-трудно беше да се фиксират електродите върху краката на мухата. След това всичко стана ясно. Аз извиках: "Скочи!", а Шимиеску включи тока. И ето че мухата скочи! След това отрязахме наполовина краката й, преди да повторим същата операция. Мухата отказа да се подчини. Аз и Шимиеску направихме извода, че когато се отрежат краката на една муха, тя оглушава.

° записка номер 6: Йон Шимиеску (1912-1987) - бивш сътрудник-лаборант, назначен за президент на Института по химия през 1969г. Изпаднал в немилост пред 1986, умира през следващата година прегазен, когато пресича Булеварда на републиката в Букурещ.
---
2. Облякохме четирима унгарци в мечи кожи, които взехме от реквизита на Националния театър. След това ги пуснахме в резервата. Френският президент уби трима и само рани четвъртия, когото се наложи да довършиме, за да не проговори.

° записка номер 28: Емил Фоку (1965-1988) - поет, син на член на Политбюро на РКП, емигрирал в САЩ през 1987. Умира премазан, пресичайки улица в Хюстън, Тексас.
° записка номер 32: Илие Кравена (1910-1985) - министър на финансите. Самоубива се, като се хвърля под един камион.
° записка номер 33: Овид Палотинеску (1921-1989) - личен лекар на двойката (Елена и Ник). Той се опитал да избяга с хеликоптер през декември 1989. Елена го е блъснала с крак от деветия етаж. Никой не е могъл (не е искал) да му окаже лекарска помощ.
---
3. Цяла сутрин обикалях жертвите. Един нямаше ръце. Аз му казах: "Бъди доволен, че ти е останала главата, Другарю!"

° записка номер 46: Лина Пиестоку беше прегазена на 12 май 1977 на една улица в Букурещ.
---
4. Току-що прочетох една чудесна книга, при това немска, в превод на руски. Тя се нарича "Моята борба" и е бъкана с доста хитри идеи, например идеята да се изчисти една здрава нация от чуждите тела, които я заразяват, точно какъвто е случаят у нас.
---
5. Ще накарам да препарират двата жирафа от зоологическата градина. Бихме могли да ги превърнел в стълбове за фенери в нашата градина в Снагов - да ни светят, като си пием кафето вечер.
---
6. Той беше изкривил една лъжица от алпака, но се държа коректно и за да се извини, ни подари една яхта.
---
7. Ако се отреже главата на патица, тя продължава да върви. Шимиеску ми демонстрира това. Каква енергия! Чудесно е! В това виждам символа на Новия Човек.
Това, което е валидно за патицата, не важи за средно развит унгарец. Би трябвало да се рискува с опит върху потомствен румънец, но Ник се въздържа. Дори в името на науката! Ще успея да го убедя!
---
8. За да се убият микробите, които плуват във водата, тя се кипва. За лечението на болен от хрема дали да не постъпим по същия начин?
Избрахме малко сираче с хрема. Заведохме го в голямата кухня, за да реализираме експеримента. Час по-късно детето е здраво, но сварено.
---
9. Където и да се скрие, ще го преследваме до дупка, ще му отрежем ушите, ще го накараме да си изяде отрязания език, ще му забия в задника шишовете ми за плетене.
---
10. Научих, че Трухильо говори на коня си. Аз говоря на моите кучета, вярно е, но това не е същото. Аз им говоря научно.

° записка номер 156: Преводачът Виргил Асимилеску потъва на следващия ден (след като Елен е казала, че той е кретен), карайки водно колело посред залива на вила Нептун.
---
11. Гледам се в огледалото с отворена уста. Преброявам си зъбите. Те са здраво вкоренени с красив тъмножълт цвят.
---
12. Ник не спи достатъчно. Мята се в леглото. Той не може да заспи, ако поне два-три часа на ден не слуша записи на аплодисменти.
---
13. Валентин иска да ни представи неговата гъска, която е бременна. Дали пък да не накарам да я удавят в Черно море? Тоя глупак Генералу намира идеята за чудесна. Добре, тогава той ще се заеме с нея.
---
записка номер 172: Мариус Бастону (1928-1983), командащ военните части в Трансилвания е бил прегазен от танк.
---
14. Очният лекар ми каза, че имам нужда от очила. Казах му, че е дребен буржоазен интелигент.
записка 182: Павел Регали, унгарец по произход, е бил прегазен на следния ден от камион на излизане от кабинета си в Букурещ.
---
15. За петнадесети път гледам цирковия фестивал на моето видео. Не мога да разбера какво е толкво изключителното в номера на илюзиониста. Той сряза с триона на две една балерина. И какво от това? В кабинета на Секуритате това се прави всеки ден.

° записка номер 203: Влад Негрита (1919-1984), генерал от Секуритате, силното му влечение към концентрати проваля кариерата му. След това проваля три операции за дезинформация на чуждестранни журналисти. Той е бил прегазен от военен джип и превърнат в каша.
---
16. Един от лудите грабна бомбата пръв и понечи да я запрати по мерцедеса. Цял късмет е, че тя експлодира в ръката му!
---
17. Тор + Бетон = Зеленчуци.
Контролирани зеленчуци.
---
18. Ако живееш в комфорт, загубваш чувството за борба.
---
19. Австралия. Много голяма. Много пустинна също. Поисках си едно кенгуру. Препарирано, от него може да стане чудесна закачалка за чадъри във фоайето на вилата ни в Снагов. Или пък в джоба на кенгуруто бих могла да подредя разни дреболии.

Няма коментари:

Публикуване на коментар