неделя, 20 септември 2015 г.

''Фелек стана мъж'' - Недялко Месечков

Започвате ли да четете книга, без да знаете какво да очаквате? И не говоря за нагласата дали ще ви хареса или не. Става въпрос за това да погледнете една корица, да прочетете заглавието на книгата... и да решите да я започнете.
При мен често става така, особено когато съм на гости на баба.
''Фелек стана мъж'' е издадена през 1970 г., а цената на корицата е 0,44 лв. Няма резюме, няма информация за писателя, няма нищо, което реално да привлече интереса ми. Но неделните следобеди, прекарани на село, силно ме предразполагат към книгите, които иначе едва ли бих подхванала.
Прочетох историята на Фелек за една дрямка време. Написано увлекателно, разбираемо и с достатъчно голям шрифт, за да не натоварва очите, историята ме потопи в събитията в Полша от далечната 1944 година и по-конкретно - усетих се като участник във Варшавското въстание.
Фелек е още дете и представата му за война се гради на прочетеното от любимите му книги. Когато обаче загубва баща си, той осъзнава, че войната не е игра, не е приключение, а е сурова реалност, сееща смърт и разруха. Все още наивен по детски, той се сблъсква с лицемерието на хората и тяхната готовност да отрекат името и националността си, за да спечелят облаги от по-силната страна във войната, а именно Германия. Непримирим и горд от баща си, жертвал себе си за родината, Фелек несъзнателно вкарва себе си и клетата си майка в неприятности, които водят до нейното отвеждане в лагер и неговото бягство от града.
Скитащ сам, гладен, изплашен и объркан, той е на прага на смъртта и единственото добрината на намерилите го под купчина сняг хора, го спасява от сигурната смърт. Тръгнал да търси майка си и твърдо решен да я спаси, той е готов на всичко, дори да влезе в най-строго охранявания концлагер, въпреки опасността и сигурния разстрел, който го очаква още преди да престъпи прага.
Превръщането на Фелек от дете в мъж започва от момента, в който той приема реалността и започва да вижда нещата такива, каквито са. Приема загубата и е готов да се притече на помощ на родината си, да защити Варшава и цяла Полша от хитлеровата армия. Твърдо решен да се присъедини към партизаните, скитащи из горите и подготвящи масов бунт срещу робството си, той е готов да жертва всичко, в името на по-светло бъдеще за Полша.
Книгата проследява преждевременното израстване на едно дете, мечтаещо да бъде мореплавател и да обикаля света със своя кораб, но принудено да живее в страх за себе си и своите близки, страх за страната си и собственото си бъдеще. Дете, което се превръща в истински мъж - смел и готов на всичко, способен да приеме съдбата си в пълно спокойствие, усмивка на лице и песен на уста.

Няма коментари:

Публикуване на коментар