понеделник, 26 януари 2015 г.

Цитати / "Мъртвата зона'' - Стивън Кинг

1) Той е много приятен човек, не ще и дума. Разбран е и е духовит. С него никога няма да заплачеш. Но само толкоз стига ли за любовта? Едно колело да научи да кара, човек трябва да падне няколко пъти и да си охлузи колената. За всичко се плаща. Дори за такава дреболия, а какво остава за важните неща.

2) Това бе от онези неща, които съзнаението не може да обхване, докато траят - до такава степен се срастваш с тях.

3) Звънят ти в два през нощта, казват ти да чакаш включване и ти започваш да си броиш роднините и да правиш опис на здравословното им състояние. Съставяш мислен списък на старите си лели. Обобщаваш всички недъзи на баби и дядовци, ако са още живи. Питаш се дали машинката в гърдите на някой от приятелите ти не е престанала внезапно да цъка. И всячески се стараеш да не мислиш за това, е имаш един-единствен син, когото много обичаш, и че всички такива телефонни обаждания стават, кой знае защо, все в два през нощта и че съвсем необяснимо прасците на краката ти изтръпват и натежават от напрежение...

4) Има неща, които е по-добре да си останат невидяни, и други, които е по-добре да си останат ненамерени.

5) Смесица от най-различни чувства се надигна в Джони, сякаш го заля мека, топла вълна, когато бебето го прегърна през врата. Нямаше нищо тъмно, нищо тревожно. Всичко бе много просто. В мислите на бебето не съществуваше понятие за бъдеще. Не съществуваше чувство за тревога. Нито чувство за преживяно нещастие. Нито думи, а само ярки представи: топлина, чистота, майката, собствената му личност.

6) Да, бива си го господ, голям веселяк. Ето какъв смешен, водевичен свят ни е създал, в който сбирщина от стъклени коледни топки могат да те надживеят. Екстра свят, ръководен от първокласен господ.

7) - В Библията е казано, че бог обича всички свои чеда - каза Джони с леко потреперващ глас.
- Така ли? - Банърман заклати глава и потърка зачервените следи от очилата отстрани на носа си. - А не ти ли се струва, че има доста странен начин да показва любовта си?

8) - Не бива чак толкова да се тревожиш за тигри, които ги няма - бе му казал той. - Тигърът с неговите ивици се слива с околността и е невидим. Това кара неспокойния човек да го вижда навсякъде.

9) - Естествено - поразсърди се Джони. - Всичко, което не разбираме, което не се вмества в представите ни за света, се картотекира под буквата ,,П'' към ,,подсъзнание''. Идолът на двадесетия век. Колко ли пъти сме прибягвали до него, когато нещо е влизало в разрез с прагматичните ни възгледи?

Facebook page

Няма коментари:

Публикуване на коментар