четвъртък, 12 юли 2012 г.

Ваксина за котки срещу опасни болести

Статията е взета от сп. Журнал за жената, брой 38/2007г.
- изготвила: Мила Попова със съдействието на д-р Петър Русев, клиника ,,Зооландия''

Много стопани смятат, че щом любимецът им не излиза навън, то няма опасност да прихване някоя болест от друго коте или куче и следователно не е нужно да го ваксинират. Това обаче не е така. Питомецът е възможно да се разболее от смъртоносните панлевкопения, котешка инфлуенца и левкемия.

Малките котенце обикновено са защитени за първите няколко седмици, защото майката им предава ,,пасивен'' имунитет чрез коластрата (течност, която се отделя от млечните жлези на женските бозайници веднага след раждането и преди появата на млякото). Този имунитет обаче намалява с времето и малките остават възприемчиви към инфекциозните заболявания. Ваксинация в този момент е необходима, за да продължи майчината имунна защита.

Котешка панлевкопения
Тя се причинява от малък, но устойчив вирус, който може да оцелее продължително време в околната среда. Панлевкопенията е силно прилепчива и бързо се разпространява. Пренася се с обувки, дрехи, съдове за хранене, отпадъци и др.
Тежестта на заболяването варира от лека треска до тежък синдром, при който котката може да умре. Най-тежко боледуват малките котенца. Характерни признаци са натипична уморяемост, висока температура, липса на апетит с повръщане и силна водниста кървава диария. Това бързо довежда до сериозно обезводняване със смъртност около 10%. Оздравелите котета се нуждаят от дълго време, за да се възстановят напълно, като през този период трябва много да се пазят, тъй като са податливи към други инфекции поради отслабване на имунната им система.

Котешка инфлуенца
Широко разпространено заболяване, което може да бъде фатално за малките и по-възрастните котки с потисната имунна система. Много рядко може да бъде смъртоносно за порасналите и здрави котки. Двата основни причинителя, предизвикващи котешката инфлуенца, са вирусът на котешкия ринотрахеит и котешкия калици вирус. Инфекцията се предава от котка на котка при кихане. Общите симптоми са нехарактерна отпадналост, секрети от носа и очите, кихане, висока температура, конюктивит, слюнотечение, болезнени язвички по лигавицата на устата и езика, което затруднява храненето.

Котешка левкемия
Болестта е една от основните причини за смъртта на младите котки. Най-често вирусът й се пренася при близък контакт между котките - близане, чесане, но също така се предава от майката на плодовете в матката. В някои случаи от момента на заразяването до появата на първите признаци могат да минат години. През това време инфектираните са клинично здрави, но са опасни за други котки. Най-податливи към заболяването са младите котета и особено котенцата под деветседмична възраст. Вирусът може да причини левкемия, но най-често предизвиква образуване на тумори на различни места по тялото. Клиничните прояви зависят от това в коя област е образуван туморът. Вирусът прави животното податливо и на различни заразни болести.
Не забравяйте, че имунитетът към заболяванията не е безкраен и постепенно отслабва. Това означава, че всяка година трябва да се правят реваксинации.

Няма коментари:

Публикуване на коментар